Twee grootschalige projecten opgestart in Neder-over-Heembeek en het eerste “Abbeyfield” Samenwoningsproject op het grondgebied van de Stad Brussel

Twee grootschalige projecten opgestart in Neder-over-Heembeek en het eerste “Abbeyfield” Samenwoningsproject op het grondgebied van de Stad Brussel

Printvriendelijke versiePDF version

Op donderdag 4 februari 2016 hebben Yvan Mayeur en Mohamed Ouriaghli (PS) de eerste steen gelegd van twee nieuwe werven in de directe omgeving van het Peter Benoitplein in Neder-over-Heembeek. Deze twee projecten, samen goed voor 79 nieuwe wooneenheden, kaderen in het Woningenplan van de huidige legislatuur. Dit Woningenplan vordert zoals gepland en zal uiteindelijk ongeveer 850 bijkomende woningen te verwezenlijken voor de Brusselse bevolking.

Eén van deze projecten voorziet een Samenlevingsproject ten voordele van de vereniging “Abbeyfield”, een primeur op het grondgebied van de Stad Brussel. Senioren zullen er kunnen genieten van een gezellige omgeving waar het goed is om samen te leven en dit in de onmiddellijke nabijheid van de handelskern van Neder-over-Heembeek. Het complex zal bestaan uit tien private studio’s met balkon en voorzieningen voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM), een logeerruimte, een centraal gelegen gemeenschapsruimte en een gemeenschappelijk terras. Voor het gebouw wordt een zone afgebakend waar auto’s kunnen stationeren om het in- en uitstappen van de bewoners te vergemakkelijken.

Yvan Mayeur en Mohamed Ouriaghli maken van de gelegenheid gebruik om de gunstige gevolgen van deze vastgoedprojecten in de verf te zetten: “Deze wooncomplexen bieden concrete oplossingen aan tal van gezinnen die op zoek zijn naar een kwaliteitsvolle woning in Brussel. Het “Plan 1000 Woningen” van de vorige legislatuur is uitgemond in de bouw van liefst 520 nieuwe woningen in Neder-over-Heembeek. Vandaag zijn ze allemaal bewoond tot groot genoegen van de begunstigden. Deze nieuwe wooneenheden worden eveneens gebouwd ten voordele van Brusselaars, die soms grote moeilijkheden ondervinden om een geschikte woning te vinden”.

De socialistische verkozenen gaan verder: “Deze uitzonderlijke vastgoedprojecten hebben ook een intergenerationele dimensie. Na onze talrijke samenwerkingsprojecten met “le 8ème Jour” en “les Pilifs”, kunnen we met voldoening zeggen dat we een nieuwe partner hebben gevonden in Abbeyfield. Dit omdat wonen in gemeenschap of het bestrijden van sociale vereenzaming en het bevestigen van het gemeenschapsleven beantwoorden aan een reële vraag van onze senioren”.

Chantal Couvreur, Voorzitter van Abbeyfield België, legt uit: “De derde leeftijd betekent voor heel wat mensen met een lager inkomen een verlies aan financiële en sociale mogelijkheden. Als apolitieke vereniging zonder winstoogmerk schept Abbeyfield Belgium voor senioren een kans om een nieuw stadium in hun leven aan te vatten, gekenmerkt door solidariteit en dynamisme.”

Kraatveld-Kruisberg

Bovenop de ruimte voorbehouden voor “Abbeyfield” zullen 33 nieuwe woningen met terras of balkon gebouwd worden (waarbij drie woningen volledig worden aangepast aan de noden van PBM), alsook 41 staanplaatsen, waarvan twee voor PBM. Twee volwaardige fietsenstallen worden voorzien teneinde de zachte mobiliteit aan te moedigen.

Philippe De Blauwe, Manager van In Advance bekent: “De bouw is voor mij steeds een roeping geweest. Maar zowel deelnemen aan het ontwerp van een gebouw en de bouw ervan, zijn eigenlijk twee aparte beroepen die mijn vader, die architect was, altijd onverenigbaar heeft gevonden. Dit project heeft hem kunnen overtuigen van het tegendeel.”

Het project kost € 8 765 396,74 en wordt opgeleverd in augustus 2017.

Sint-Pieter en Pauwel

Dit project voorziet in de bouw van 36 passiefwoningen en een ondergrondse parking met 36 staanplaatsen. Er werd gekozen om het project op te delen in twee afzonderlijke gebouwen: één met drie en één met vier niveaus, met als doel een groenaansluiting te bewaren tussen de voor- en achterzijde als overgang van de aanplanting naar de bebouwing. Het geheel zal toegankelijk zijn voor personen met een beperkte mobiliteit, en twee appartementen worden volledig aangepast aan de noden van personen met een motorische beperking.

Meer dan 50% van de oppervlakte van het perceel is voorzien van een waterdoorlaatbare bekleding. Dit gebeurt op natuurlijke wijze onder de vorm van een grasperk, moestuintjes en andere groenbeplantingen. Voor de bestrating gebeurt het door de plaatsing van dolomiet of gazontegels. Op die manier wordt de hoeveelheid regenwater die anders door de riolen verdwijnt aanzienlijk gereduceerd. Bovendien werden tuinen en private moestuintjes toegevoegd aan de appartementen die zich op de gelijkvloerse verdieping bevinden.

Damien Magerat, Gedelegeerd Bestuurder van bouwbedrijf Jacques Delens, vertrouwt ons toe: "Als Brussels bedrijf is Jacques Delens bijzonder begaan met de huisvestingsproblematiek in het Brussels Gewest. De Grondregie en het OCMW van de Stad Brussel reageren op energieke wijze op deze problematiek die vele Brusselaars treft.

Gedurende de voorgaande legislatuur hebben we al de kans gehad om het "1000-Woningenplan" mee te verwezenlijken door de ontwikkeling van projecten met appartementen die voldoen aan de lage-energienormen. We zijn trots om opnieuw deel te mogen nemen aan de bouw van 36 hoogwaardige en gedurfde appartementen ontworpen door Mark Stryckman en zijn medewerkers van het kantoor ADE architecten. Laten we alvast over 14 maanden afspreken om het glas te heffen op de inhuldiging van deze gebouwen. "

Dit project kost € 7 028 609,28 en zal worden opgeleverd in maart 2017.