Aanduiding van het multidisciplinair team voor het project Louise 183-185 in Brussel!

Aanduiding van het multidisciplinair team voor het project Louise 183-185 in Brussel!

Printvriendelijke versiePDF version

De Grondregie van de Stad Brussel is verheugd om de aanduiding aan te kondigen van het multidisciplinaire team dat verantwoordelijk is voor het ambitieuze renovatieproject voor de gebouwen gelegen aan de Louizalaan 183-185: A2O Architecten. Dit grootschalige project beoogt een transformatie van deze historische structuren, waarbij moderne en functionele elementen worden geïntegreerd en het delicate evenwicht tussen erfgoedbehoud en architecturale innovatie wordt gerespecteerd.

Een project dat ons erfgoed respecteert

Het desbetreffende terrein, gelegen in het hart van Brussel, omvat twee neoklassieke gebouwen die in 1869 zijn gebouwd. Deze opmerkelijk goed bewaarde tweelinggebouwen hebben een hoge erfgoedwaarde dankzij hun symmetrie en decoratieve details uit die tijd. Het renovatieproject voorziet in het herstel van deze gebouwen met respect voor de bestaande decoratieve elementen, terwijl het comfort voor de bewoners en gebruikers van de ruimtes wordt verbeterd. Dit alles in een duurzame en circulaire aanpak.

Hiervoor worden de bijgebouwen gesloopt om de zichtbaarheid van de achtergevel te "versoberen". Deze worden vervangen door twee volumes die volgens een circulaire aanpak zijn ontworpen en de openbare functies zullen huisvesten die op de locatie gepland zijn: namelijk het Bureau voor Burgerzaken en een wijkcommissariaat. Deze nieuwe volumes, met groendaken, zijn toegevoegd om te voldoen aan de eisen op het gebied van comfort, privacy en veiligheid van de voorzieningen.

De nieuwe appartementen worden verdeeld over de verdiepingen, met drie appartementen per niveau. De indelingen zijn ontworpen om omkeerbaar te zijn, en worden beschouwd als meubelobjecten om zo de historische elementen zoals lijstwerk en houten vloeren te behouden. Het project stelt gedeelde ruimtes voor in plaats van privatieve ruimtes: bijvoorbeeld gemeenschappelijke kamers op elke verdieping en een groot collectief terras om het sociaal contact tussen bewoners te bevorderen. De woningen zijn ruim ontworpen om iedereen de mogelijkheid te bieden om te genieten van een persoonlijke leefruimte.

Het wijkcommissariaat en het Bureau voor Burgerzaken worden ingericht met bijzondere aandacht voor toegankelijkheid en inclusiviteit. Om de variërende vloerniveaus van de gebouwen te overbruggen, is er een discrete lift geïntegreerd voor toegang van mensen met beperkte mobiliteit, en de infrastructuur is verbeterd om tegemoet te komen aan de behoeften van zowel werknemers als het publiek.

Een belofte voor een duurzame toekomst

Een van de meest innovatieve aspecten van het project is de benadering van duurzaamheid. Het concept van circulariteit staat centraal in het ontwerp, met een aanzienlijke hergebruik van bestaande materialen en elementen en een duurzame visie op technische aspecten. De nieuwe gebouwen zullen gebruik maken van materialen met een lage koolstofvoetafdruk, zoals kruislaaghout (CLT), en systemen op basis van hernieuwbare energiebronnen, zoals geothermie en fotovoltaïsche panelen. De nadruk ligt op energie-efficiëntie, thermisch en akoestisch comfort, met bijzondere aandacht voor het verminderen van CO2-uitstoot.

Het project beperkt zich niet tot de gebouwen zelf; het omvat ook de landschapsinrichting. De bestaande groene ruimtes worden behouden en versterkt om een aangename omgeving te bieden voor werknemers, bezoekers en bewoners. De daken van de bijgebouwen worden vergroend om een aangenaam uitzicht te bieden vanaf de bovenverdiepingen en de indruk te wekken van een "driedimensionale tuin". Daarnaast wordt er nagedacht over de aanwezigheid van water op het terrein (en de GIEP) en gedeelde groene ruimtes, wat dit ambitieuze project vervolledigt en een stedelijke oase creëert die esthetiek, functionaliteit en respect voor het milieu combineert.