Aanduiding van het ontwerpteam voor een kinderdagverblijf met 11 appartementen op site begrensd door de Groendreef 16 en de Helihavenlaan 52 te 1000 Brussel!

Aanduiding van het ontwerpteam voor een kinderdagverblijf met 11 appartementen op site begrensd door de Groendreef 16 en de Helihavenlaan 52 te 1000 Brussel!

Printvriendelijke versiePDF version

Het multidisciplinaire team onder leiding Barrault Pressacco en a practice zijn aangesteld voor de bouw van een kinderdagverblijf met 11 woningen op site begrensd door de Groendreef 16 en de Helihavenlaan 52 te 1000 Brussel.

Het winnend team onderscheid zich van de andere kandidaten door een groot respect te tonen naar de bestaande architectuur en deze te behouden. Centraal wordt een nieuw compact volume toegevoegd, met kleuterruimtes op de begane grond en de eerste verdieping, en appartementen op de tweede tot en met de vierde verdieping. De structuur bestaat uit een raster van kolommen en balken, wat zorgt voor een vrij indeelbare plan en het gebouw zeer flexibel maakt voor toekomstige aanpassingen.

De voorgestelde passage tussen de Helihavenlaan en de Groendreef is breed gedimensioneerd en heeft genoeg ruimte om beplantingen toe te laten. Zowel de ingang van de appartementen als de ingang van het kinderdagverblijf bevinden zich langs de passage waardoor deze geactiveerd wordt. De ingang van het kinderdagverblijf bevindt zich op de hoek van de passage en de Helihavenlaan.

De architectonische expressie van het project sluit goed aan bij de bestaande gebouwde context. De expressie van de bestaande gevel behoudt een link met de naburige school en het nieuwe volume vertoont een analogie met de woontorens in de noordelijke wijk, een subtiele verwijzing naar de omgeving.

Als laureaat van het #EFRO programma is ons project, een concrete illustratie van de samenwerking tussen gewestelijke en Europese fondsen voor het creëren van bovenlokale voorzieningen, verwezenlijkt via Duurzame Wijkcontracten. Ontdek alle projecten van het EFRO-programma 2021-2027 op de website www.efro.brussels.

  • Barrault Pressacco et a practice. voor architectuur
  • Servais Engineering Architectural voor stabiliteit.
  • Zeugma Engineering voor technieken.
  • Responsible Young Architects als EPB-adviseurs.
  • Bureau De Fonseca voor akoestiek.
  • Basil Descheemaeker voor omgevingsaanleg.

Voor meer informatie – zie bijlage