Inhuldiging Helihaven

Inhuldiging Helihaven

Printvriendelijke versiePDF version
Inhuldiging Helihaven

Inhuldiging Helihaven: Antwoorden op de behoeften van vandaag en morgen (9/9/2015).

Deze namiddag hebben de Brusselse autoriteiten een grootschalig en multidisciplinair complex ingehuldigd in de Noordwijk van de Stad. Het bevat de basisschool van Helihaven die plaats biedt aan 490 leerlingen, een consultatieruimte voor tien zuigelingen met twee consulenten (Nl en Fr) en 51 nieuwe wooneenheden.

Het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Brussel, in de persoon van de Burgemeester Yvan Mayeur(PS), de Schepen van Openbaar Onderwijs, Jeugd en het Jonge Kind Faouzia Hariche(PS) en de Schepen van Huisvesting Mohamed Ouriaghli (PS), hebben het genoegen om de site Helihaven officieel in te huldigen. Deze site stelt de buurtbewoners nieuwe openbare infrastructuur ter beschikking: een school, een opvangruimte voor de allerkleinsten en woningen. Dit project bewijst eens te meer de proactieve en efficiënte aanpak van het College om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de Brusselse bevolking.


De basisschool van Helihaven: een levendige school in het hart van de wijk

De laatste tien jaar is de schoolpopulatie in de Stad met 10% toegenomen. Die demografische ontwikkeling zal zich ook in de volgende jaren doorzetten. Tegen 2018 zullen bijna 5.700 nieuwe scholieren plaatsnemen op de schoolbanken. Als antwoord op deze uitdaging heeft het College het onderwijs tot een van haar speerpunten gemaakt. Onder leiding van de Schepen van Openbaar Onderwijs Faouzia Hariche werd een ambitieus investeringsprogramma van meer dan 100 miljoen euro op touw gezet. Tegen 2020 zal dit Schoolplan de creatie van 4800 extra plaatsen stimuleren. Bovenop het creëren van nieuwe plaatsen voorziet het Plan eveneens in de volledige renovatie van een schoolgebouw. Want naast de enorme investeringen voor het scheppen van nieuwe plaatsen waakt de Stad immers ook over het onderhoud en de renovatie van de bestaande schoolgebouwen.

Tegelijk heeft de Stad drie doelstellingen voor ogen: de capaciteit van de scholen verhogen, voldoen aan het lerarentekort door de aanwerving van kwaliteitsvolle personeelsleden en het aanpassen van de lesmethoden om gelijke tred te houden met de vereisten van onze samenleving. Faouzia Hariche geeft tekst en uitleg: “een kwaliteitsvol onderwijs vereist een passende en uitnodigende infrastructuur die de leerlingen toelaten om les te volgen in respectvolle en optimale omstandigheden”.

Hier komen 68 nieuwe plaatsen, wat de totale capaciteit van de school van Helihaven op 490 leerlingen brengt, verdeeld over twaalf klassen in de basisschool, acht kleuterklassen en een opvangplaats voor de allerkleinsten, meer bepaald vanaf twee jaar en een half. Voor die laatste is een psychomotorische zaal voorzien. Daarnaast zijn ook nog een turnzaal, een bibliotheek, twee eetzalen en verschillende gemeenschappelijke ruimten. Een actieve onderwijsmethode zal worden aangemoedigd. De inrichting van de speelplaats en die van een moestuin staan symbool voor een geest van samenwerking en burgerzin. De school zal ook meer openstaan voor de wijk: een deel van de ruimte die wordt ingenomen door de school zal toegankelijk zijn voor de buurtbewoners. Plaatselijke verenigingen zullen de sportzaal, de twee eetzalen en de speelplaats 's avonds en in de weekends kunnen gebruiken. Bovendien wordt een taalsamenwerking op touw gezet met de Nederlandstalige basisschool Klavertje Vier.


Peutertuin : opvang "De kleine Nicolay" & Raadplegingen voor zuigelingen

Deze ruimte van 300m², verdeeld over twee verdiepingen, voorziet in een dubbel onthaal voor zuigelingen (Nl en Fr) op de gelijkvloerse verdieping en een opvang op de eerste verdieping. Dit betekent een echte meerwaarde voor de Noordwijk die tot nu niet over een dergelijke infrastructuur beschikte. De opvang zal plaats bieden voor tien kinderen (0-3 jaar) die kunnen genieten van een professionele omkadering, aangepast aan hun behoeften. Het creëren van publieke opvangplaatsen voor de allerkleinsten is voor de Stad een prioriteit. Geconfronteerd met de uitdaging van de bevolkingsgroei, is ze van plan zich aan te passen en tegemoet te komen aan de behoeften van de kinderen en hun ouders. Dit project kadert in een globaal investeringsplan die voorziet in de creatie van 550 nieuwe plaatsen tegen 2018, waarvan 126 al klaar zijn.


De woningpartner voor de Brusselaars

Na de uitstekende consolidatie van het Plan 1000 Woningen, is de meerderheid van start gegaan met een nieuw Plan onder leiding van de Schepen voor Huisvesting Mohamed Ouriaghli. De relevantie van de proactieve aanpak door het College wordt versterkt door de hoge bezettingsgraad van ongeveer 95%, waarbij het saldo het resultaat is van het verhuurverloop. De intensiteit van de bouw van nieuwe woningen zal niet afnemen in de komende jaren. Dit maakt het mogelijk om gedeeltelijk tegemoet te komen aan het tekort aan kwaliteitsvolle woningen tegen een omkaderde huurprijs in het Brussels Gewest. Mohamed Ouriaghli vertrouwt ons toe: “In een periode waarin het zich terugplooien op de gemeenschap een realiteit blijft en discriminatie tastbaar blijft, is het aan de overheid om de gelijke toegang tot huisvesting te waarborgen. Enkel overwegingen op het vlak van inkomen en gezinssamenstelling kunnen in aanmerking komen. Ik ben dan ook blij dat de woningen van de Stad niet alleen aan deze eisen voldoen, maar bovendien het dagelijkse leven van veel Brusselse gezinnen gevoelig verbeteren.”De woningen getuigen van een grote diversiteit. De verdeling is als volgt:

  • 3 studio's
  • 4 appartementen met een slaapkamer
  • 30 appartementen met 2 slaapkamers
  • 11 appartementen met 3 slaapkamers
  • 3 appartementen met 4 slaapkamers (waaronder twee die uitgerust zijn om bewoond te worden door personen met een beperkte mobiliteit).

Deze 51 nieuwe wooneenheden openen de teller van het nieuwe Woningplan van de Stad. Vijftien zijn al toegewezen. De andere zullen binnenkort volgen via het verhuurkantoor van de Grondregie.


Duurzame bouw en passiefbouw

Het budget voor deze vastgoedoperatie die zich uitstrekt over een oppervlakte van 13.369m² bedraagt meer dan 16 miljoen euro. Het project, bekroond met onderscheidingen voor het accentueren van de duurzame architecturale benadering (Batex en Pass-Reg.eu), brengt volledig passieve structuren naar voor, met inbegrip van het bestaande schoolgebouw dat werd gerenoveerd. We vestigen graag aandacht op enkele opmerkelijke elementen:

  • Een deel van het dak is begroeid (ongeveer 900m²), met daarbij nog 945m² tuin op volle grond om een goede infiltratie te verzekeren van het regenwater
  • Energiebesparing is optimaal dankzij een thermisch verdeelsysteem aangedreven door 200m² thermische zonnepanelen
  • Er zijn drie tanks voorzien voor de opvang van regenwater (voor een totaal van 160.000 liter)
  • Ramen met driedubbele beglazing

De investering in dit project wordt als volgt onderverdeeld:

  • Deel school-conciërgewoning: € 6.328.714,55 excl. btw
  • Deel huisvesting (50 appartementen): € 9.163.195,43 excl. btw
  • Deel ONE/Kind en Gezin: € 799.663,03 excl. btw