Wijkcontract Rouppe
Wijkcontract Rouppe: Twee nieuwe residenties van de Regie ingehuldigd (23/09/2015).
Vanaf vandaag verwelkomen de residenties 'Rouppe' en 'Nieuwland' hun eerste bewoners. Samen leveren ze dertien nieuwe kwaliteitswoningen met een sociaal karakter en vormen ze het sluitstuk van een wijkcontract ten bedrage van 25 miljoen euro om de buurt nieuw leven in te blazen.
Het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Brussel in de persoon van de Burgemeester Yvan Mayeur (PS), de Schepen van Huisvesting Mohamed Ouriaghli (PS) en de Schepen voor wijkcontracten Ans Persoons (sp.a) hebben het genoegen om officieel de sites 'Rouppe' en 'Nieuwland' in te huldigen. Ze maken deel uit van het wijkcontract 'Rouppe', dat naast nieuwe huisvesting ook consequent zorgt voor een herinrichting van de openbare ruimte en gemeenschappelijke voorzieningen. Op het vlak van huisvesting is het belangrijk om tegemoet te komen aan de dringende vraag naar woningen voor gezinnen met lage inkomens. Naast de twee projecten uitgevoerd door de Grondregie werden twee andere gedragen door de privésector, met als resultaat acht nieuwe studentenwoningen en drieëndertig appartementen.
13 nieuwe eenheden met sociaal karakter
Het eerste gebouw is gelegen op het mythische en populaire Rouppeplein. Het plein staat bekend als de eerste locatie van het Zuidstation in de negentiende eeuw en oogt als een van de mooiste getuigenissen van de gouden eeuw van neoclassicistische architectuur in het zuiden van de vijfhoek. De Stad heeft de gebouwen op nummer 1 en 2, ooit eigendom van het ABVV, aangekocht en gerenoveerd om er zeven woningen in onder te brengen (vier appartementen met één slaapkamer en drie studio's), naast een gelijkvloerse handelsruimte, voor een kost van ongeveer 960 000 euro. Het project kon rekenen op van een subsidie van 720 000 euro.
Het tweede gebouw werd opgetrokken in de Nieuwland op de nummers 118-124. Deze nieuwbouw van zes appartementen (twee duplexen met drie slaapkamers, twee appartementen met twee slaapkamers en twee appartementen met één slaapkamer) maakt meteen een einde aan een stedelijk braakland: ze komt in de plaats van een openluchtparking die een smet was op de bebouwde straatkant. Bijzondere aandacht ging naar het hedendaagse uitzicht van de gevel en aan de lage energienormen. Het gebouw kreeg immers een groene gevel aangemeten, een unicum in het vastgoedpatrimonium van de Grondregie, die hiermee een antwoord biedt op een stedenbouwkundige studie die de noodzaak benadrukt van de "vergroening" van de Noord-uidverbinding. De operatie kost 1.300.000 euro, waarvan het grootste deel (826.942,9 euro) gefinancierd door subsidies. Alle woningen zijn al verhuurd. Meer informatie over te huur gestelde woningen zijn verkrijgbaar op het verhuurkantoor van de Grondregie: Mohamed Ouriaghli wijst op de sociale aanpak van het beheer: "Ook al heeft de Regie niet als opdracht sociale woningen te bouwen, neem ik elke gelegenheid die zich voordoet te baat om het aanbod van woningen met een sociaal karakter te vergroten, dankzij subsidies van zowel de Stad als het gewest." De Schepen van Huisvesting vervolgt: "De grondige renovatie van een vijftigtal woningen in de nabijgelegen Arteveldestraat heeft heel wat opschudding veroorzaakt. Terecht, want deze gebouwen dienden gedurende de werkzaamheden te worden ontruimd. Ik heb er een prioriteit van gemaakt om de gezinnen te begeleiden bij het zoeken naar een nieuwe woningen. Iedereen heeft een nieuw onderkomen gevonden, hetzij in de openbare sector, hetzij in de privé. Vier gezinnen komen wonen in deze nieuwe residenties: twee in Rouppe en twee in Nieuwland".
Rouppe, een wijk die zienderogen verfraait
Er werden nog twee andere belangrijke luiken van het wijkcontract verder ontwikkeld.
Het eerste heeft betrekking op de openbare ruimte. Hoofddoel was om te zorgen voor een betere verbinding tussen het Zuidstation en het stadscentrum. Ans Persoons: "De Zuidstraat wordt heraangelegd in het verlengde van de promenade in het midden van de Stalingradlaan, met brede trottoirs en 25 bomen. Het gedeelte tussen de Bogaardenstraat en de Taborastraat maakt deel uit van de voetgangerszone. Zodoende wordt de Zuidstraat de hoofdingang tot het centrum. Momenteel loopt een openbaar onderzoek van dit project. De werken gaan van start in 2016."
Veel straten werden opgefrist en de straatverlichting werd gevoelig verbeterd. De volledige werkzaamheden hadden betrekking op de renovatie van de weg van gevel tot gevel, de aanleg van nieuwe trottoirs, de aanleg van nieuwe beplantingen en de renovatie van de openbare verlichting. De assen die het meest hebben geprofiteerd van deze ingreep zijn de Lollepotstraat die sinds 1 mei 2015 versierd is met de eerste permanente stadsfresco van België die in het teken staat van LGBTQI; de winkeletalages van het Zuidpaleis; de Accolaystraat, de van Helmontstraat en de Huidevettersstraat, evenals de Arbeidsdoorgang die in eer werd hersteld.
Het tweede luik betreft de openbare voorzieningen met twee mooie realisaties. Enerzijds is er de opening van een crèche op een voormalige parkeerplaats van de Krakeelsite die plaats biedt aan 44 peuters. De parking moest wijken voor een lage energiegebouw met twee verdiepingen en een groen dak. Anderzijds kreeg de sportzaal Buls een facelift om de sportuitrusting voor zowel de school als voor andere gebruikers open te stellen. Ans Persoons: "Met de inhuldiging van de nieuwe woningen is het wijkcontract Rouppe bijna afgerond. De heraanleg van de Zuidstraat en de realisatie van de sokkel van het "eiland Krakeel" staan nog voor de deur. Ondertussen zijn we druk bezig met enerzijds de afwerking van het wijkcontract Bloemenhof, en anderzijds de start van het wijkcontract Jonction. Deze politiek van stadsvernieuwing toont onmiskenbaar aan dat het verbeteren van de levenskwaliteit in onze wijken een absolute prioriteit is van dit College."